Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Lego Batman elokuva (2017) - Arvostelu


Arvostelu Lego Batman elokuva (2017)


Itsekkään Batmanin on pysäytettävä Jokeri ja kasvatettava vahingossa adoptoimansa poika.

Traileri

Genre: Animaatio / Komedia
Ohjaus: Chris McKay
Käsikirjoitus: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern, John Whittington
Päätähdet: Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera / Carl-Kristian Rundman, Juha Varis, Antti Lang
Kesto: 104 min.

"My name is Richard Grayson. The other kids call me Dick.
- Well, children can be cruel."

Lego ei ole ainakaan jäänyt kehityksen kelkasta, tai juuttunut menneisyyteen. Ensin tuotettiin niitä varsinaisia palikoita kuuluisten elokuvafranchisejen siivellä ja lisensseillä. Seuraavaksi siirryttiin jälleen mm. Star Warsien, Harry Pottereiden ja Taru Sormusten Herrasta elokuvien suosion avittamana tekemään legoaiheisia pelejä näiden massiivisen suosion keränneiden elokuvien ympärille. Ikinä en ole yhtään pelannut, joskin kehuja ne ovat keränneet osakseen mukavasti.

Muutama vuosi takaperin Legot sitten jo saapuivatkin ryminällä leffakankaalle hauskan ja mielikuvituksellisen Lego -elokuvan myötä, joka piti surutta hauskaa populaarikulttuurin ja itsensä kustannuksella. Tuolloin elokuvassa vilahteli useita tunnistettavia hahmoja, mutta muistaakseni vailla lisensseja. Yksi näistä pikkucameoista kuului Will Arnettin ääninäyttelemälle Batmanille, joka parodioi paitsi Christian Balen ylimöreää ääntä, myös Chris Nolanin Batman-trilogian synkkyyttä ja vakavuutta. Hahmo keräsi osakseen suurta suosiota ja fanit toivoivat Lego Batmanille omaa elokuvaa, joten tässä se nyt sitten tulee. Vieläpä DC Comicsin lisenssein varustettuna, mikä on ihan mukava osoitus puljun huumorintajusta. Sekä Batmanin hahmon vahvuudesta, jonka uskottavuus kestää tälläisen parodian. Itseasiassa elokuva on niin hyvä, että sen ansiosta olisin valmis katsomaan Batman v Superman: Dawn of Justicen uudelleen. Töräytetäänpä majesteettisen oloinen tunnarikin em. elokuvasta ilmoille lopputekstien viimeisenä biisinä.

 Tämän toisen Legoaiheisen elokuvan (lisää on jo tulossa, paljon) on ohjannut Chris McKay, joka kuuluu erinomaisen populaarikulttuurilla ja nörttihuumorilla vitsailevan animoidun tv-sarjan Robot Chickenin tiimiin. Käsikirjoituspuolelta taas löytyy kokemusta toisesta animoidusta tv-sarjasta American Dadista, sekä animaatioelokuvista kuten Räyhä-Ralf ja live action komedioista, sekä seikkailuista. Jopa odotetusta Marvelin Spider-Man Homecomingista. Vakuuttava on myös Lego Batmanin alkuperäisääninäyttelijöiden kavalkadi. Eihän se animaation tapauksessa yleensä kerro oikeastaan yhtään mitään, mutta nyt on kuitenkin kyseessä vahvasti komedinen animaatio. Eli siellä on tilaa varmastikin improvisaatiolle. Toki nämäkään eivät takaa mitään kuten Sausage Party osoitti. Mutta nyt varmastikin kun elokuva on ytimeltään 10-vuotiaille suunnattu lastenelokuva, niin ei ole pelkoa kokea sitä roskaa uudelleen.


Lego Batman vetää armottomasti ja väsymättömästi 110 lasissa niin vauhdin kuin vitsienkin suhteen. Tällöin väkisinkin suomidubbaus kärsii laadussa kun on tiukasti rajattu aika muuntaa kaikki heitot suomeksi, sekä tavut suurinpiirtein suun liikkeiden tahtiin. Ääninäyttelijätkin toki jäävät jälkeen, mutta käännös on se missä väkisinkin hävitään tämäntyyppisissä elokuvissa aina alkuperäiselle. Alkuperäiskielellä koettuna arvosanani olisi aika varmasti puolisen numeroa korkeampi.

Mutta kuten Legoelokuvakin, niin myös Batman on 20 minuuttia liian pitkä. Meno on jälleen niin sekopäistä ja loppua kohti jatkuvasti kiihtyvää, että jossain kohtaa elokuva ei enää pysty järjellisesti kasvamaan toiminnassaan ja tapahtumissaan. Vähän niin kuin Marvelin supersankarileffojen jatkuvasti suureellisemmat toimintakohtaukset. Jossain kohtaa katsoja ei vain enää jaksa keskittyä kun ei saa kunnolla hengähdettyä.

Vitsejäkin tulee kuin konekiväärillä ammuttuna. Moni osuu maaliinsa, moni menee huti. Batman esimerkiksi selostaa hauskasti elokuvan alku- ja lopputapahtumat. Meille esitellään esimerkiksi iso kavalkaadi naurettavimpia Batman-pahiksi kuten Maustemies ja Munapää, jälkimmäisen kohdalla repesin urakalla. Nuo kaksi erityisesti ovat jo sellaisia nimiä, ettei niitä voi keksiä vaan niiden on pakko olla totta. Näiden lisäksi pelataan jälleen kaikenlaisia vitsejä niin lapsille kuin aikuisille. Tarjolla on useita sisäpiirivitsejä Batmanin faneille kuten jo trailereista ilmi käyvä fakta, että Robin näytetään elokuvassa lapsellisena ja ärsyttävänä turhakkeena. Näkemys, jonka varmasti todella moni Batman-fani jakaa. Luonnollisesti myös Batman saa oman osansa Legomaailman ohella, joten tarjolla on kosolti metavitseja kuten jokaisessa arvostelussa täytyy muistaa mainita.


Lego Batman elokuva on näyttävä ja täyttä vauhtia etenevä vitsikaivos, sekä täydellinen toimintaelokuva lapsille. Ammuskelukin keventyy kummasti kun hahmot luovat niille omat ääniefektinsä, sekä pyssyt ampuvat värikkäitä lasereita. Kävin katsomassa itse 2D:nä tällä kertaa ja sen aikana kävi selväksi, että leffa on todennäköisesti aika näyttävä paketti 3D:nä. Oli lukuisia paikkoja erinäisille efekteille ja ruudullekin näytti jotain pariin otteeseen läiskähtävän. Varmasti hyvää viihdettä lapsille ja sen luulisi vangitsevan heidän mielenkiintonsa n. 96 minuutiksi ennen lopputekstien alkamista. Sen sijaan elokuvasta kiinnostuneille aikuisille on pakko suositella alkuperäistä versiota. Yleensä näitä dubbauksia parjataan syyttä ja jälki on erittäin hyvää, joskus jopa parempaa ääninäyttelyn saralla. Mutta juuri tälläinen elokuva on pitkälti mahdotonta kääntää ilman tason tippumista.

Odotukset, vangitsevuus ja teema 7
Näyttely 6,5
Audiovisuaalinen elämys 7,5
Juoni/käsikirjoitus 6,5
Uudelleenkatseluarvo 5,5
Viihde 7


IMDB

Katsomisvinkit: Paavo Pesusieni elokuva, Haikarat, Wallace & Gromit: Kanin kirous, Late Lammas: elokuva, Lego Elokuva (monta tapaa lisätä sana elokuva leffan nimen perään!)

Kommentit